Objavljeno

Povisite libido odabranom hranom

Povisite libido odabranom hranom

Hrana kao Afrodizijak

Veći najraniji pronađeni dokumenti sadrže spomen biljaka koje pospješuju spolni apetit. Namirnice koje su se spominjale u afrodizijačkom kontekstu unazad dva i pol tisućljeća uključuju mandragoru, sjemenke anisa i avokado.

Nazvani po grčkoj boginji ljepote i ljubavi Afroditi, afrodizijaci su u širem smislu svi oblici stimulacije namijenjeni povećanju spolne želje, uzbuđenja i uživanja. U užem smislu, afrodizijacima se smatra hrana i druga sredstva koja proizvode takav učinak.

Malo se znanstvenih istraživanja bavilo afrodizijačkim učincima hrane, jer se farmaceutskim kompanijama ne isplati ulagati mnogo novca u proučavanje sastojaka koji su poznati i svima dostupni. Tko bi znanstveno dokazao da, primjerice, banana ima afrodizijačka svojstva ne bi od toga imao velike koristi, jer bi mu bilo teško patentirati –bananu.

Znanstvenici su ipak došli do nekih spoznaja o potencijalnim afrodizijacima, a te su spoznaje umjereno ohrabrujuće. Primjerice, banana nema samo oblik koji podsjeća na penis, već sadrži obilje vitamina B, koji pomaže organizmu sintetizirati spolne hormone. Slično banani, falusni oblik svrstao je i šparogu na jelovnik željnih burnijeg seksa. Navodno je iskusna zavodnica Madame Pompadour u svojoj zbirci recepata hvalila šparoge kao vrhunski stimulans.

Ako su koristile Casanovi…

Još su glasovitije kamenice, koje je u golemim količinama svakodnevno doručkovao nezasitni Casanova. Nutricionisti tvrde da taj stari jarac nije bezrazložno konzumirao ovu vrstu školjki, jer one sadrže velike količine fosfora i joda, koji povećavaju seksualnu izdržljivost.

Blizu definiciji afrodizijaka je i johimbin, koji se izvorno dobiva od afričke biljke johimbe, ali se otprije pola stoljeća. može sintetizirati u laboratoriju. Johimbin je za većinu korisnika neškodljiv stimulans, no ni on nije lišen nuspojava, od kojih je najopasnija hipertenzija, a prisutni su i napetost, nemir i drhtavica.

Ginseng je ekstrakt od istoimenog korijena iz Kine, Sibira i Koreje. Sadrži peptide koji unapređuju kondiciju i osjećaj blagostanja. Sve što poboljšava raspoloženje povisuje i libido i potenciju. Previše ginsenga može izazvati nagli porast krvnog tlaka, uznemirenost i dijareju.

Izvjesna afrodizijačka svojstva mogla bi imati čokolada, jer sadrži poticajnu tvar zvanu feniletilamin (PEA), a njime je najbogatija tamna čokolada. Iako ne uživa ugled afrodizijaka, sir je jošbogatiji stimulativnim tvarima.

Za povećanje seksualne energije poželjno je sve što je dobro za cirkulaciju i srce. Stoga, opskrbite se namirnicama bogatima masnim kiselinama Omega-3, čiji su najbolji izvor losos i skuša. Omega 3 poboljšava funkcioniranje živčanog sustava, potiče cirkulaciju i jača srce, što su važni preduvjeti za visok libido i veliku izdržljivost.

Ljuto znači uzbudljivo

Ljuta hrana na neke ljude djeluje nadražujuće pa se krcaju paprom, ljutim feferonima, senfom, hrenom i lukom. Ove namirnice potiču krvotok pa stvaraju osjećaj vrućine i izazivaju znojenje, a ujedno stimuliranjem receptora za ljuto na jeziku dižu raspoloženje i –libido.

Neki se pripravci rabe tako da se trljaju na genitalije.Takvi su đumbir, papar, senf, naribani muškatni oraščići ekstrakt španjolske mušice. Prah ovog krilatog kukca izaziva grčenje mokraćnog mjehura, koje mnogi doživljavaju ugodnim.

Piše: Ozren Podnar